Opel Motorsport Club
   HOVEDSIDE   INFORMASJON   FORUM   KUNNSKAPSDATABASE   GALLERI   TREFFPROGRAM   CLUBSHOP   KONTAKT KLUBBEN
Gå Tilbake   Opel Motorsport Club
 

Neste Treff

19/6 - 21/6-2020

Frøyatreffet 2020
Sted: Frøya Motorsenter

Mer info her
 

Clubshop!
 
Besøk vår clubshop
 

- | 7. Jan 2012, 13:41
Opel 150 år
 

Firmastiftelser så langt tilbake forsvinner ofte i historiens tåkehav. Men Opel har gjort et vedtak på at 23. august 1862 skal være firmaets fødselsdag.

Det skal nemlig ha vært på den datoen gamle Adam Opel kom tilbake til Rüsselsheim fra Verdensutstillingen i Paris og satte i gang med å mekke sin egen symaskin.

Dermed startet altså Opel-historien.

Entusiastene har for lengst bestemt at de skal arrangere en stor samling med sine veteranbiler. Minst 1000 biler ventes til stevnet i mai.

Fabrikken skal også gjøre en skikkelig feiring for seg og sine - men hvilken form den skal ta er ennå ikke bestemt. Det sirkulerer nå oppfordringer til de ansatte om å komme med gode forslag.

SE BIDLEKAVALKADE MED 109 BILDER FRA OPELS HISTORIE!

Først symaskiner

Virksomheten som skal feires startet med symaskiner, og fortsatte med sykler. Det var sågar meget konkurransedyktige sykler Adam Opels sportsbegeistrede sønner startet å produsere rundt midten av 1880-tallet.

Selv om Opel begynte med biler allerede i 1899 fortsatte sykkeleventyret. I 1920-årene var de verdens største sykkelprodusent. I dag finnes det ganske mange tohjulinger (også med motor) blant Opel-samlerne.

Opel er også Tysklands nest eldste bilfabrikk. De var først med lisensproduksjon, men i 1902 kom den første egne konstruksjonen deres på plass.

I 1906 hadde de allerede passert byggenummer 1000, og i 1914 var de Tysklands største bilprodusent (med et formidabelt importtall i Norge gjennom Bertel O. Steen).

Innovativt

I 20-årene tok Opel for alvor av - bokstavelig talt. Innovasjoner som moderne samlebånd på den ene siden og tekniske fantasier som
rakettbiler på den annen.

Denne bilen satte de sågar vinger på, og fremdeles er det Opel som kan skryte på seg verdens første dokumenterte rakettflyving.

I 1929 brøt verdensøkonomien sammen, men Opel ble overtatt av General Motors.

Alle frivoliteter ble begravd, det var produksjon man konsentrerte seg om - til de grader at de i 1935 nådde mer enn 100.000 biler på et år.

Olympia ble den første tyske serieproduserte bilen med selvbærende stålkarosseri og Kadett-modellen la grunnlaget for en 75 års sammenhengende historie som foreløpig ender i dagens Astra.

Med 136.000 biler var Opel Europas største bilprodusent i 1936.

Opp fra ruinene

Etter krigen kom ikke bare de kjente Rekordene og Kapitänene, men også Opel-utgaven av amerikanernes Fridgidaire kjøleskap.

Ny fabrikk med ny Kadett ble åpnet i anledning 100-årsjubileet, og en rekke kultbiler fulgte: Manta, Commodore, Senator og Monza, og hele KAD-serien - Kaptein, Admiral og Diplomat.

Opel nr. 10 millioner trillet av båndet i 1971, og Georg von Opel, som tilhørte slekta, men ikke virksomheten, bygde en elbil som han satte fartsrekord med: 188 km/t.

Og Opel var stappfull av suksess og selvsikkerhet da Kadett, femte generasjon med forhjulsdrift, radikalt karosseri og kompakt oppskrift, dukket opp i 1979.

Omega er en annen modell vi husker med glede, og Calibra ble et nytt ikon.

Så begynte det å røyne på.

Avanserte Corsa, åttesylindret pionermotor, spennende Zafira, runding av 50 millioner produserte biler, Insignia som flaggskip og Astra GTC som rampealibi - det hjalp ikke.

General Motors USA-problemer holdt på å sende hele konsernet ned i sumpen, og nå kjemper de for å komme seg opp igjen.

I den grad historie, tradisjon, og gode venner kan hjelpe, burde Opel ligge godt an.

 ( Sakset fra www.vg.no)

www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=10074665


Alle klokkeslett er GMT +2. Nå er klokken 19:26.


Powered by vBulletin Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © Opel Motorsport Club 2008